środa, 9 grudnia 2015

11) JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

  • jajka ugotowane na twardo
  • małe pieczarki
  • natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • olej
  • majonez

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka obrać i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni, na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż się lekko zrumienią. Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i drobno posiekać, ostudzić. Wymieszać z żółtkami (proporcje żółtek oraz pieczarek po usmażeniu i posiekaniu mają być podobne), z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez (kilka łyżek), wymieszać.
  • Białka jajek wypełniać farszem, układać na półmisku grubo rozcięciem do góry, np. na rukoli lub liściach sałaty, udekorować majonezem. Można też całkowicie zanurzyć jajka w majonezie układając je rozcięciem do dołu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz