11) JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
- jajka ugotowane na twardo
- małe pieczarki
- natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- olej
- majonez
PRZYGOTOWANIE
- Jajka obrać i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni, na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż się lekko zrumienią. Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i drobno posiekać, ostudzić. Wymieszać z żółtkami (proporcje żółtek oraz pieczarek po usmażeniu i posiekaniu mają być podobne), z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez (kilka łyżek), wymieszać.
- Białka jajek wypełniać farszem, układać na półmisku grubo rozcięciem do góry, np. na rukoli lub liściach sałaty, udekorować majonezem. Można też całkowicie zanurzyć jajka w majonezie układając je rozcięciem do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz