SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg wołowiny
- 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
- 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
- 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
- 5 dkg wątróbki (opcjonalnie)
- 4 - 5 jajek
- 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- smalec do wysmarowania formy
- słonina, pokrojona w cienkie plasterki
- bułka tarta
PRZYPRAWY DO ZAGOTOWANIA:
- 2 listki laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Przyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru.
- Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
- Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
- Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz