środa, 9 grudnia 2015

8) ROLADKI Z SOLI Z ORZECHAMI I BAKALIAMI

SKŁADNIKI

 3 PORCJE
  • 6 mrożonych filetów soli
  • sól morska i pieprz
SOS WINNY Z GOŹDZIKAMI
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 goździków
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 szklanki bulionu
FARSZ ORZECHOWO - ŚLIWKOWY
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 duże suszone śliwki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych i odsączonych
Dodatki: ugotowany biały ryż lub kasza jaglana, według TEGOprzepisu i np. sałatka ze szpinaku
Potrzebnych będzie: 6 wykałaczek, podzielonych na pół

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować sos winny z goździkami. Do rondelka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulką, czosnek i goździki. Dusić przez około 5 minut, nie rumieniąc. Dodać białe wino i listek laurowy, gotować przez około 2 - 3 minuty, aż wino się nieco zredukuje. Dodać bulion i gotować przez około 4 minuty, aż sos zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia.
  • Farsz orzechowo - bakaliowy: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i orzechy. Smażyć przez około 3 minuty na małym ogniu, lekko rumieniąc. Dodać posiekane śliwki i odsączone rodzynki. Dodać drugą łyżkę masła, wymieszać i smażyć przez około 1 minutę.
  • Filety z soli rozmrozić w lodówce. Opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę zwinąć w roladkę, pozostawiając około 2 cm dziurkę w środku, spiąć połówką wykałaczki. Roladki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, równą stroną filetu do góry.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Środek roladek napełnić farszem orzechowo - bakaliowym. Całość polać sosem winnym, wlewając je do naczynia przez sitko. Do naczynia z roladkami dodać listek laurowy i ewentualnie goździki (do dekoracji). Pozostałą cebulkę wyrzucić.
  • Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż ryba będzie upieczona w środku.
  • Podawać po 4 roladki na 1 porcję, obsypać dookoła białym ryżem lub kaszą jaglaną, polać sosem z naczynia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz