SKŁADNIKI
SPÓD BROWNIE:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej)
- szczypta soli
- cukier waniliowy lub ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- cukier wanilinowy lub naturalna wanilia
- 5 jajek
- 300 g puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała, intensywnie pomarańczowa)
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
POLEWA:
- 200 g białej czekolady
- 50 g serka Philadelphia
- 4 łyżki likieru kokosowego lub śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
Opcjonalnie do dekoracji: świeża lub mrożona żurawina
PRZYGOTOWANIE
SPÓD BROWNIE:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać posiekanymi orzechami jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
MASA SEROWA:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć zmielony ser, dodać cukier, mąkę, cynamon, gałkę, wanilię i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
- Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika.* Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do120 stopni C i piec przez 80 - 90 minut (do ścięcia się masy).Stopniowo wyjmować z piekarnika, ostudzić.
POLEWA:
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać serek, likier kokosowy, żurawinę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Rozprowadzić po serniku.
- Ostudzony sernik obkroić nożem przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc. Sernik może stać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temp. pokojowej. Można udekorować żurawiną.
WSKAZÓWKI
*Aby nie narażać spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, wstawiam tortownicę z sernikiem w drugą większą tortownicę, można też owinąć tortownicę od dołu i z boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz