środa, 2 grudnia 2015

1) PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI

 OK. 40 SZTUK
NADZIENIE
  • kapusta z grzybami z TEGO przepisu
CIASTO
  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 35 g świeżych drożdży, polecamTAKIE (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej, np. tortowej
  • 3/4 łyżeczki soli
NA WIERZCH
  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane

PRZYGOTOWANIE

  • Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
  • W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
  • Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
  • Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.
  • Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na TYM ZDJĘCIU. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce*. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  • Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można odgrzewać na patelni pod przykryciem.

WSKAZÓWKI

  • * Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.
  • Nadzienie pieczarkowe: pokrojone na plasterki pieczarki przed dodaniem do kapusty należy podsmażyć, na maśle lub oliwie, na większym ogniu, aby się szybko zrumieniły a nie puściły soku. Takie podsmażone dodajemy do kapusty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz