2) PŁATY KARPIA PIECZONE W CURRY Z GORCZYCĄ
SKŁADNIKI
- 400 g płatów karpia
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 2 łyżeczki gorczycy (jasnej)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub lnianego + 1/2 łyżki do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Płaty karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem (około 1/3 łyżeczki), ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypać curry oraz gorczycą i obłożyć pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Polać olejem i natrzeć rybę dodatkami. Następnie skropić sokiem z cytryny i przewrócić rybę skórką do góry, zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury, np. 250 stopni C. Przed pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym olejem (1/2 łyżki) i wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut do czasu aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz